2013.07.17.

Már 25 éve McDonald’s

Az első franchiseban működő vállalat Magyarországon közel egymilliárd vendéget szolgált ki a negyedévszázad alatt.

Az első hazai franchise rendszer létrehozójaként, a McDonald’s 1988-ban jelent meg Magyarországon, most ünnepli 25. születésnapját. A jubileum alkalmán, közleményben vették számba a franchise ikon magyarországi tevékenységét, amiben kiemelték, eléri a 37 milliárd forintot a McDonald's magyarországi beruházásainak összértéke, és 97 milliárd forint értékben vásárolt hazai beszállítóktól alapanyagot 1988 és 2012 között.

McDonald's étterem Fotó PROFIT system

„A hazai McDonald’s fejlődésében kulcsszerepet játszottak azok a magyarországi kisvállalkozások, amelyek jelenleg is a vállalat 98 éttermének közel felét franchise átvevőként üzemeltetik.”

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint, a McDonald's növekedése az első étteremnyitás óta folyamatos: jelenleg a cég központjában és az összesen 98 McDonald's étteremben közel ötezren dolgoznak, évente átlagosan 80 millió vendéget szolgálnak ki. A 25 év alatt csaknem 1 milliárd vendég fordult meg a hazai éttermekben, ami azt jelenti, hogy a magyarországi éttermek ez idő alatt minden európai lakost minimum egyszer vendégül láthattak volna.

A közlemény kiemeli, hogy az első franchise rendszerben működő vállalatként a hazai McDonald's fejlődésében kulcsszerepet játszottak azok a magyarországi kisvállalkozások, amelyek jelenleg is a vállalat 98 éttermének közel felét franchise átvevőként üzemeltetik. A franchise partnerekkel közösen a vállalat az elmúlt 25 évben mintegy 50 ezer embernek adott munkát, illetve a magyarországi beszállítók zöme a kezdetektől folyamatosan biztosítja a magyar alapanyagokat, köztük a csirkehúst, tojást, salátát, szószokat, joghurtot és a hagymát.

A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. tavaly közel 2 százalékkal, 22 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, adózott eredménye több mint kétszer ekkora tempóban, 58,2 millió forintra nőtt.

A világon vezető gyorsétterem hálózat globálisan, 119 országban több mint 69 millió vásárlót szolgál ki naponta. A világszerte több mint 34 ezer McDonald’s étterem közel 80 százalékát helyi vállalkozók – franchise partnerek – üzemeltetik.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank