„A Praktiker Magyarország Kft. abban a helyzetben van, hogy a magyarországi vállalt működését biztosítsa, a munkahelyeket megőrizze és a szerződéses kötelezettségeinek eleget tegyen” – olvasható Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. sajtóközleményében.
Hétfő
2013.07.15.
A Praktiker Magyarország Kft-t nem érinti a német Praktiker AG csődje, a vállalat tudja biztosítani működését és a munkahelyek megőrzését.
 

A németországi Praktiker AG az illetékes bíróságnál rövidesen kezdeményezni fogja a felszámolási kérelem megindítását, amely a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft-t nem érinti, áll a magyar Praktiker közleményében. Ezt erősítette meg Karl-Heinz Keth, a Praktiker Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója is a hvg.hu-nak, aki elmondta, a Praktiker AG csődje nincs hatással a Praktiker Magyarország Kft. működésére, mely továbbra is ugyanúgy folytatja a tevékenységét, és jövőre már pénzt akar keresni a veszteséges évek után.

„Rengetegen hívnak, hogy most mi van velünk. Mi lenne? Minket egyáltalán nem érint a bejelentés, hogy a Praktiker AG fizetésképtelen lett és csődvédelemért folyamodik. A magyar vállalat a Praktiker International GmbH alá tartozik, ahogy a Kelet-Európában működő valamennyi Praktiker. Ezek pedig ugyanúgy folytatják tovább ugyanezen a név alatt a tevékenységüket, ahogy a Baumarkt-konszern másik, egyébként nyereségesen működő áruházlánca, a Max Bahr” – mondta el a hvg.hu telefonos megkeresésére Karl-Heinz Keth.

Komoly bajok voltak/vannak a cégnél, a finanszírozási nehézségek az elmúlt években végigkísérték a cég működését. A Praktiker az elmúlt években igencsak gyengén teljesített, az árbevétel évről-évre esett, a vállalat pedig már operatív szinten is veszteséges volt. A portfolio.hu információi szerint az idei első negyedév sem lett fényes, a csoportszintű árbevétel tavalyhoz képest 14 százalékkal esett vissza, a cég pedig már operatív szinten is masszívan veszteséges volt (570 millió eurós árbevételre 107 millió eurós operatív veszteség jutott). A kilátások sem voltak túl rózsásak, a várakozások alapján az árbevétel csak jövőre indulhatott volna ismét növekedésnek, a Praktiker csupán 2015-ben lehetett volna ismét nyereséges.

A Praktiker Magyarország Kft.-nek 2011-ben -3,436 milliárd forint volt az adózás utáni eredménye, ami 2009-hez képest közel három milliárd forinttal romlott – számolt be a hvg.hu. Karl-Heinz Keth elmondta, hogy idén a veszteség további csökkenésével számol, „jövőre pedig már rendesen pénzt szeretnének keresni”.

A német Praktiker AG vezetősége szerdán este közölte, hogy fizetésképtelenné vált, és csődvédelemért folyamodik – de hogy az a társaság mely részeire vonatkozik majd, még nem hozta nyilvánosságra. Korábban szó volt arról, hogy az árversenybe beszállt Praktiker AG a hitelezőkkel folytatott tárgyalások eredményeként egy maximum 35 millió eurós pénzügyi injekcióhoz juthat, de a tárgyalások eredménytelenül végződtek.


népszerű a fórumban