2013.06.14.

India megvétózza a franchise-t?

Az indiai kormány bejelentette, hogy a külföldi multi-brand kereskedők nem választhatják a franchise-t hálózatuk bővítéséhez.

Váratlan meglepetésként érte a külföldi befektetőket az indiai Külügyminisztérium Iparpolitikai osztályának bejelentése. A hatóság betiltotta a külföldi cégek franchise rendszerben történő terjeszkedését az országban. A nemzetközi kiskereskedők kizárólag saját, társasági tulajdonú és működtetésű boltokat/egységeket üzemeltethetnek majd.

Fotó newstravel.com

Az új szabályozás elsősorban az olyan kiskereskedelmi óriásokat érinti, mint a Tesco, a Walmart vagy a Zara, H&M, stb.

Az állami szabályozás itt még nem ér véget. A nemzetközi kiskereskedőknek új üzlethelyiséget kell nyitniuk majd, már meglévők megszerzése helyett, valamint az e-kereskedelmet sem választhatják termékeik értékesítésének módjaként.

A bejelentés rengeteg vitát eredményezett az országban, a legtöbben úgy vélik, hogy ezek a szabályozások visszavetik az üzleti kapcsolatok kitágulását és az ország egyre kevésbé lesz vonzó a külföldi működő tőke számára, aminek elmaradása még komoly fejfájást is okozhat.

Mások ugyanakkor a fenti szabályozásokban az indiai ingatlanszektor felvirágoztatásának lehetőségét látják. Kérdés azonban, hogy az ország rendelkezik-e olyan infrastruktúrával, ami találkozik az olyan kiskereskedő-óriások követelményeivel, mint a Tesco, a Walmart vagy a Carrefour.

A bejelentést aggódva fogadta a fenti három élelmiszer óriás mellett többek közt a Zara vagy a H&M is.

India megvétózza a franchise-t?

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank