Az időjárás függvényében

A svéd divat-óriás – 48 országban több mint 2700 üzletével – ágazatának második legnagyobb szereplője a világon, a spanyol Inditex csoport után. Magyarországon jelenleg 24 üzlete található a hálózatnak.
Csütörtök
2013.05.30.
Egy szokatlanul hideg és hosszú szezon jelentősen befolyásolhatja az értékesítéseket – derül ki a H&M beszámolójából.
 

A H&M Csoport értékesítése 4 százalékkal csökkent 2013 márciusában előző év azonos hónapjához képest, míg az összesített – a legalább egy éve működő üzletek, web áruházak és katalógusok értékesítéseit is tartalmazó – eredményei 12 százalékot estek. Az eredményeket annak függvényében kell vizsgálni, hogy a tavaly márciusi hónap nagyon erős volt, amikor is az értékesítések rekordot jelentő 26 százalékkal nőttek. A tavalyi növekedés elsősorban a kedvező időjárási körülményeknek volt köszönhető, míg idén épp az ellenkezője volt igaz – szokatlanul hideg időjárás és havazások voltak jellemzőek, elsősorban Európában és Észak-Amerikában. Ez visszavetette a vásárlói lelkesedést, valamint eltolta a szezonkezdést a tavaszi kollekciók számára, ezek pedig súlyosan érintették az értékesítést.

A szokatlanul hideg időjárás április első heteiben is folytatódott – a divatóriás elsőszámú piacának számító – Európában, azonban a „kitavaszodás” végül a vásárlókat is meghozta, így a hónap végére újra pozitívba fordultak a mutatók, az összesített eredményekben 1 százalékos növekedést ért el előző évhez képest a csoport.

Az időjárás majd’ minden kereskedelmi üzlet számára hatással van, jelentősége azonban a nagyszámú egységekkel rendelkező hálózatok esetén érződik igazán. Míg a H&M értékesítései érezhetően romlottak a szokatlanul hideg időjárás miatt, addig például a kávézók számára ez pont, hogy kedvezően befolyásolta az eredményeket. Érezhetően több időt töltöttek ugyanis a fogyasztók az otthonos, meleg kávézókban – mondta el éves összefoglalójában a világszerte több mint 4000 kávézóval rendelkező Costa Coffe hálózat.

Az időjárástól függetlenül a H&M 2013-ra célul tűzte ki az elsőszámú versenytárs, az Inditex Csoport (Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, stb.) mögé való még szorosabb felzárkózást. Ennek érdekében idén elindította új márkáját & Other Stories néven, tavaly szeptemberben megnyitotta első franchise üzletét Ázsiában, összességében pedig 334 üzletet nyitott a hálózat tavaly április óta.