2013.05.23.

Franchise márkák a legjobbak között

Több franchise márka is bekerült a TOP100 legértékesebb márka közé. A McDonald’s magasan a mezőny előtt.

2013-ban már nyolcadik alkalommal publikálták a Millward Brown piackutató cég által készített BrandZ™ Top 100 – a világ legértékesebb márkáit rangsoroló kutatást. Ez az egyetlen olyan márkarangsor, amely a pénzügyi eredményeken kívül a fogyasztói véleményeket is figyelembe veszi. A százas lista helyezettjei között több franchise márka is található, például mindjárt a negyedik helyen a McDonald’s. A franchise ikon 90256 millió dolláros márkaértékével magasan kiemelkedik a franchise márkák közül, a második, a spanyol Inditex Csoporthoz tartozó Zara értékét 20167 millió dollárban, a harmadik (az összesítésben csak 44.) Starbucks-ét pedig 17992 millió dollárban állapították meg.

top100 brands (2013) Fotó Franchising.hu

„A 2013-mas lista egyértelműen mutatja, hogy a márkára fordított befektetések megtérülnek. Az erős márkák piacrésze nő, árprémiumot tudnak érvényesíteni és nagyobb megtérülést biztosítanak a részvénytulajdonosoknak.”

A százas listára olyan franchise márkák kerültek még fel, mint a McDonald’s-ot az éttermek számában 2011-ben már megelőző Subway (51.), de a listán van a másik gyorsétterem-óriás, a KFC is (91.). Az európai franchise hálózatokat a spanyol Zara mellett két svéd márka, a H&M és az IKEA képviselik. A listából egyértelműen kiderül, hogy a legértékesebb franchise márkák a gyorsétterem-, valamint a divatszektorból kerülnek ki.

A tavalyi eredményekkel összehasonlítva látható, hogy a franchise márkák sikeresen tudták növelni összesített márkaértéküket is, ami nagyban köszönhető a Zara-nak, amely egy év alatt 60 százalékos növekedést felmutatva jutott fel az idei globális lista 35. helyére. Első számú versenytársa, a H&M ezzel szemben 11 helyett csúszott vissza a rangsorban.

A márkaértéket mérő kutatások sokat segítenek a márkára fordított befektetések és a vállalat sikerességét mérő pénzügyi mutatók közötti kapcsolat pontos feltérképezéséhez. A hálózatok az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet fordítanak a márkaépítésre, aminek következtében a világ TOP100 márkájának összesített értéke 77 százalékkal nőtt 2006 óta. A vezető márkák összesített értéke jelenleg 2,6 trillió dollár.
- „A 2013-mas lista egyértelműen mutatja, hogy a márkára fordított befektetések megtérülnek. Az erős márkák piacrésze nő, árprémiumot tudnak érvényesíteni és nagyobb megtérülést biztosítanak a részvénytulajdonosoknak” – kommentálta az eredményeket David Roth, a WPP ügyvezető igazgatója.

A 100 legértékesebb globális márkát tartalmazó teljes lista megtekinthető ide kattintva.

Franchise márkák a legjobbak között

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank