2013.05.17.

Együtt, közösen

Megtartotta éves első ülését a Franchise Világtanács. Bejrútban nyilatkozatot fogadtak el a franchise fejlődéséről és fejlődéséért.

Április 15-18. között a libanoni Bejrútban tartotta első idei ülését a Franchise Világtanács (World Franchise Council). Az esemény házigazdája a Libanoni Franchise Szövetség (LFA) volt és egy időben tartották az országos franchise kiállítással, a BIFEX-vel. A Világtanács 46 tagja (köztük Magyarország) közül 20 ország nemzeti franchise szövetségének képviselője vett részt a rendezvényen szerte a világból. A következő ülés szeptemberben lesz és a Malajziai Franchise Szövetség ad otthont neki.

Franchise Világtanács @Bejrút Fotó Lebanon Franchise Association

Az éves első ülésén olyan tagországok képviselői jelentek meg, mint Franciaország, Brazília, Egyiptom, Németország, Ausztrália, Kína, Malajzia vagy Új-Zéland, de jelen volt az Európai Franchise Szövetség is.

A franchise szervezet képviselői elfogadták a Bejrúti Franchise Nyilatkozatot (Beirut Franchise Declaration), ami részletezi a Tanács vízióját a franchise tevékenység jelentőségéről. A nyilatkozat egy közös elképzelést jelent arról, hogy a franchise mekkora jelentőséggel bír az országok gazdasága számára az üzleti élet és a vállalkozási kedv élénkítéséhez, az üzleti lehetőségek kitágításához és a növekvő jólét megteremtéséhez. A képviselők egyetértettek abban, hogy a franchise csökkenti az induló vállalkozások csődkockázatát, ugyanis egy olyan franchise rendszer alapján működik, ami már egy bizonyított üzleti koncepció. Ez pedig nem csak a kkv-k, de egyéni vállalkozók számára is előnyös. Emellett a franchise folyamatosan új belépőket is csábít a piacra.

Gyógymód a munkanélküliségre

A nyilatkozat részletesen bemutatja, hogy a franchise üzleti modell alkalmazása többek közt munkahelyteremtéssel is jár, csökkentve az általános munkanélküliségi rátát, úgy hogy közben know-how, tapasztalat és technológia átadással is jár. Társadalmi jelentőségét erősíti, hogy a vállalkozások franchise tevékenysége az országhatárokon túlra is kiterjeszthető, így az nem csak a belföldi, de a nemzetközi versenyképességet is segíti. A Nyilatkozat kiemeli a franchise tevékenység fejlesztő hatását - a nagyvárosok mellett - vidéken is, egyre nagyobb szerepet vállalva az elmaradtabb régiók fejlesztéséből (sikeres rendszerek és támogatás átadásával) és az elérhető üzleti lehetőségek kiterjesztéséből is. A Nyilatkozat nem csak bemutatja a franchise jelentőségét, de pontos célkitűzéseket is felállít, amelyeket fokozatosan kell teljesíteni.

Franchise Világtanács @Bejrút

A Világ Franchise Tanács tagjai elkötelezettek a nyitott, kölcsönös együttműködés, valamint a szabad tudás- és információáramlás mellett. A szövetség arra is törekszik, hogy felhívja a figyelmet a franchise hatásaira a helyi hatóságok, pénzügyi intézmények (bankok, tanácsadó cégek, stb.) valamint egyetemek körében, hogy fektessenek be és támogassák a franchise tevékenységet. Ez magába foglalhatja például a különböző, vállalkozásindítás esetén lehívható adókedvezményeket, bankgarancia jóváhagyását vagy akár speciális kurzusokat a felsőoktatásban, annak érdekében, hogy oktassák a diákokat a franchise szektorban rejlő munkalehetőségekről.

A Nyilatkozatot aláírta a Világtanács minden, az ülésen részt vett tagja: Franchise Council of Australia, Brazilian Franchise Association, Croatian Franchise Association, Franchise Denmark, Egyptian Franchise Dev. Association, European Franchise Federation, Federation Francaise da le Franchise, German Franchise Association, Greek Franchise Association, Nederlandse Franchise Vereniging, Franchising Association of India, AIF Italy, Malaysian Franchise Association, Mexican Franchise Association, Franchise Ass. of New Zealand, Franchising & Licencing Association of Singapore, ACFPT, Turkish Franchise Association, Lebanese Franchise Association.

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank