2013.03.12.

Terjeszkedne a Távol-Keleten?

Szakértői elemzések szerint most van itt az ideje annak, hogy vállalkozásával megjelenjen a kínai piacon.

Nagy-Britannia egyike azon országoknak, ahol megkezdődött az ipari forradalom és az azóta eltelt 150 évben megduplázódott az egy főre jutó jövedelem. Az Egyesült Államok három évtized alatt érte el ugyanezt a teljesítményt, míg Kínának mindössze pár évre volt szüksége ehhez. Gazdasági elemzők arra hívják fel a kínai terjeszkedésben gondolkozó cégek figyelmét, hogy a jelenlegi időszakban mutatkozik a legnagyobb vásárlóerő növekedés Kínában, és arra biztatják őket, hogy minél előbb kezdjék meg térhódításukat az országban.

McDonald's étterem

„A kínai vállalkozók leginkább olyan ötleteket keresnek, amely Kína egyre szofisztikáltabb, és folyamatosan növekvő középosztályának igényeit elégítik ki.”

A franchise rendszerben működő cégek a nyolcvanas évek végén jelentek meg első ízben, amikor a YUM Brands megnyitotta KFC éttermét Pekingben, melyet nem sokkal később olyan amerikai hálózatok követtek, mint a Starbucks vagy a Subway. Azóta gyors fejlődésnek indult a franchise szektor, és mára a Kínai Franchise Szövetség becsült adatai szerint megközelítőleg 10,000 márka működteti üzletét valamilyen hálózati rendszerben, amelyből 5,000 franchise.

Annak ellenére, hogy ennyi márka van jelen, arányaiban jelentősen kevesebb egység működik Kínában, mint a nyugati országokban. A franchise szektor mindössze három százalékát hozza az ország teljes kereskedelmi eladásainak, míg ezzel szemben az Egyesült Államokban ez az arány negyven százalék. Ez a statisztika is jelzi, hogy milyen komoly lehetőségeket tartogat a franchise iparág Kínában.

„Számos tényező erősíti Kína egyre növekvő nyitottságát a nemzetközi franchise koncepciók irányába. A vállalkozók leginkább olyan ötleteket keresnek, amely Kína egyre szofisztikáltabb, és folyamatosan növekvő középosztályának igényeit elégítik ki” - olvasható az ázsiai országokra specializálódott Third Place Franchise Consulting tanácsadó cég elemzésében.

Terjeszkedne a Távol-Keleten?

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank