„Ha beválik a mini áruház koncepció, a későbbiekben franchise rendszerben is bővülhet a hálózat.”
Hétfő
2013.03.11.
A Praktiker teszt jelleggel megnyitotta első két mini áruházát Magyarországon, az OBI a nagyobb áruházméretre esküszik.
 

A Praktiker közleményében jelentette, hogy Sátoraljaújhelyen és Komáromban nyitott mini áruházat teszt jelleggel, amely az első forgalmi adatok szerint beváltotta a reményeket. Az előbbi áruház decemberi, utóbbi januári nyitása óta eltelt tesztidőszak sikere eddig elsősorban a hazai vásárlóknak köszönhető, de nagy érdeklődés volt tapasztalható a külföldi vásárlók részéről is. Sátoraljaújhelyen minden tizedik, Komáromban minden harmadik vevő érkezett a határon túlról, és fizetett euróval.

A következtetéseket levonva a Praktiker elsősorban a Dunántúlon folytatja terjeszkedését, és a következő három évben tíz áruháznyitást tervez. A cég olyan településeket vizsgál, amelyek vonzáskörzetében legalább 30 ezren élnek, e városokban 1000-1500 négyzetméteres üzletegységeket bérelne, és áruházanként 4-5 ezerféle árucikket árusítana. Az új üzleti modell értelmében az üzletekben megtekinthető lenne a Praktiker összes termékének a katalógusa, s a Praktiker vállalja, hogy a vevő által a helyszínen nem talált, de a katalógusból kiválasztott bármely terméket 24 órán belül a helyszínre szállítja.

- "Meglepően jó forgalmat értek el a mini áruházak. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy véljük, hogy éves forgalmuk 400 millió forint lesz, míg az ötezer négyzetméteres, közepes méretű egységek átlagos árbevétele 900 millió forint" – mondta el Karl-Heinz Keth cégvezető a Világgazdaságnak, hozzá téve, ha beválik a mini áruház koncepció, a későbbiekben franchise rendszerben is bővülhet a hálózat.

Az új üzleti modell mellett a Praktiker felújította és átrendezte 19 nagy alapterületű áruházát is, ezzel egy időben 15 százalékkal csökkentette polcainak számát és kínálatát. Az üzletegységek újragondolása egy új értékesítési stratégiát követ. A barkácslánc az elkövetkezendő 2-3 évben nem tervezi közepes és nagy alapterületű áruházak megnyitását, esetleg átvételét Magyarországon.

Másfajta stratégiát követ a Magyarországon 25 áruházzal rendelkező első számú versenytárs, a szintén német alapítású OBI. A cég úgy gondolja, hogy a széles termékválaszték biztosítására érdemes helyezni a hangsúlyt és a 6000-10000 négyzetméter közti áruházméret a jó megoldás arra, hogy megfelelő eredményeket érjen el.

Az OBI megnyitotta Győrben 25. (8300 négyzetméteres) áruházát, amely 30 ezer féle árucikkel várja a vásárlókat. Az OBI Hungary Retail Kft. emellett arra készül, hogy átvegye a magyar piacról kivonult Bricostore három megüresedett ingatlanjának üzemeltetését, azonban a tárgyalások jelenlegi szakaszában az átvétel időpontjáról még nem szolgálhat bővebb információval.


népszerű a fórumban