2013.01.23.

A kávé botrány hátterében

A brit hatóságok nem találtak törvénysértést, de a botrány komoly csorbát ejthet a Starbucks vásárlói megítélésén.

Az amerikai kávézólánc immár tizennégy éve van jelen Nagy-Britanniában, és azóta 750 egységből álló hálózatot hozott létre. A vállalat több mint 3 milliárd fontos bevételt szerzett eddigi működése alatt, de a hatóságok arról értesültek a közelmúltban, hogy a vállalat mindössze 8,5 millió fontnyi társasági adót fizetett az első angliai kávézó megnyitása óta, és az elmúlt három évben pedig egyetlen fontot sem. Ezt azzal magyarázták, hogy magas költségeik miatt nem tudott profitot termelni a vállalkozás az Egyesült Királyságban – ahol mellesleg hetente két millióan fordulnak meg kávézóikban.

Starbucks kávézó

A Sturbucks világszerte több mint 800 új egységet hozott létre 2012-ben, és további 1200 kávézó megnyitását tervezi 2013-ban.

Törvényt nem sértett a kávézólánc, azonban igen erős kritikát kapott az angol adótörvényeket kijátszó könyvelési gyakorlata miatt. „Ha olyan adótörvény van életben, ami megengedi, hogy olyan multinacionális nagyvállalatok, mint a Starbucks elkerülheti adófizetési kötelezettségét,- ráadásul úgy, hogy a magánkézben lévő kisebb üzletek minden profitjuk után fizetnek – akkor világos, hogy valami nincsen rendben az adótörvényünkkel” - nyilatkozta a Reuters kérdésére Richard Murphy, a Tax Research UK munkatársa.

Az amerikai Starbucks úgy tudta törvényes keretek között megúszni fizetési kötelezettségét, hogy a szigetországban szerzett profitját adóparadicsomokba menekítette. A parlamenti vizsgálóbizottság meghallgatása után úgy döntött a vállalat vezetősége, hogy nyereségtől függetlenül 20 millió fontnyi adót fizet. Ennek ellenére a botrány komoly csorbát jelent a Starbucks közmegítélésében és vásárlói elégedetlenséget eredményezett. „Ahogy meghallgattuk a vásárlóinkat az elmúlt 6 hétben, nyilvánvalóvá vált, hogy úgy gondolják, többet kell tennünk” – fogalmazott Kris Engskov, a brit Starbucks vezérigazgatója.

A kávé botrány hátterében

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank