2012.12.06.

Feltámadhat a Schlecker

A csődbe jutott drogéria hálózat üzleteit átalakítják és megújult kínálattal „Dayli” néven működnek tovább.

Rudolf Haberleitner, osztrák befektető azt nyilatkozta a hálózat újjáélesztéséről, hogy csak egyszer adódik alkalom arra, hogy egyszerre ennyi üzletet vásárolhasson fel, ráadásul az is a döntés mellett szól, hogy Ausztriában a Schlecker a 2010-es évet megelőzően egyszer sem volt veszteséges. A tervek szerint az üzleteket átalakítják, termékkínálatukat kibővítik, és új arculattal Dayli néven működnek ezentúl. Idén mindössze 7400 eurót invesztálnak a hálózatba, a továbbiakban viszont 52 millió euróból finanszíroznák az arculati és logisztikai átalakítást.

Schlecker kirakat

Összesen 22 Schlecker működött Magyarországon, amiből 12 a fővárosban volt megtalálható. A hálózat 2011-ben kivonult a magyar piacról.

„Abból indulok ki, hogy a jövő év végén, expanziónk gyorsaságától függően Németországban már akár háromezer dolgozót foglalkoztathatunk majd" – jelentette ki Haberleitner, aki idén augusztusban már 1350 működő üzletet vett át a Schlecker csődgondnokjától. Ebből kilencszáz Ausztriában, négyszázötven pedig Olaszországban, Lengyelországban, Belgiumban és Luxemburgban található.

Az új arculat része lesz, hogy a drogéria termékeket kiegészítenék alapvető élelmiszerek árusításával. Az alapvető koncepció az, hogy a Dayli egy könnyen megközelíthető, mindennapi igényeket kielégítő kereskedelmi hálózattá váljon. Az belső terek átrendezésében részt vesznek a dolgozók is, ezért a megnövekedett feladatok miatt minden működő egységbe legalább egy új alkalmazottat vesznek fel.

A Schlecker csoport fénykorában több mint 10 ezer boltot üzemeltetett. A magyar piacon 2006-ban jelent meg, de akkor már súlyos veszteségekkel működött a hálózat – 2011 elején ki is vonult az országból. Szakemberek szerint azért ment csődbe a drogérialánc, mert elavult üzleti modellt alkalmaztak és az üzleteket sem korszerűsítették – így a márka megmaradt a nyolcvanas-kilencvenes évek színvonalán.

(a.c.)

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank