2012.11.24.

Újabb Starbucks bevásárlás

A világhírű kávélánc 620 millió dollárért megvásárolta a Teavana teaforgalmazó vállalatot és – kávézóláncához hasonló – teabár üzlethálózat kiépítésébe kezd.

A kávé óriás megállapodott a Teavana Holdings teaforgalmazó vállalattal és – a piaci értéknél jóval magasabb áron – 620 millió dollárért felvásárolta az atlantai székhelyű céget. A Teavan értékesítési hálózatához jelenleg mintegy 300 teázó, tea értékesítési pont tartozik az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban. A tervek szerint a Starbucks ezeket – a már eleve sikeresen működő üzleteket – teabárokként üzemeltetné tovább, amik az új teahálózat alapját is adja.

Starbucks

A Teavana 300 üzletét egy innovatív és gyorsan növekedő teabár-hálózatként kívánja működtetni a Starbucks.

- „Úgy gondoljuk, hogy a Teavan megszerzésével forradalmasítani tudjuk a teázás élményét és a kategóriában egy vezető helyet tölthetünk be, ahogy tettük azt az eszpresszóval is három évtizeddel ezelőtt” – mondta el Howard Schultz, elnök-vezérigazgató.

A Teavana egyébként nem az első cég, amit felvásárol a Starbucks. A profil-bővítés 1999-ben kezdődött a szintén teaforgalmazó, Tazo kivásárlásával, ami azóta a Starbucks hálózat egyik divíziójaként működik. Ezen kívül a társaság 2011-ben – növekedési stratégiájának részeként – felvásárolta a prémium gyümölcslevekkel foglalkozó Evolution Fresh-t, 2012-ben pedig – az addigi legnagyobb, 100 millió dolláros befektetésként – a Bay Bread pékség- és szendvicsbár hálózatot.

Ma a Starbucks hálózat 61 országban több mint húsz ezer kávézóval van jelen, aminek a mintegy felét partnerek üzemeltetik. Magyarországon – a vártnál valamivel később – 2010-ben jelent meg a kávé hálózat, legújabb, hetedik egységét idén nyáron nyitotta meg.

(tup)

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank