A Carrefour Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb üzletlánca.
Péntek
2012.09.21.
A francia élelmiszer óriás több európai piacról is kivonulni kényszerül. De mi lesz a franchise partnerekkel?
 

Valami biztosan készülőben van, hiszen a Carrefour kivonulót fújt több ország piacáról is. 2009-ben lemondott oroszországi és algériai terjeszkedési tervéről, idén minimalizálta tevékenységét Görögországban, ahol csak franchise partnerek üzemeltetnek hipermarketeket. Tavaly a franciák bezárták üzleteiket Japánban, Mexikóban és Tájföldön, illetve szingapúri és olaszországi bezárásokról szóló pletykák is lábra keltek.

A Carrefour a világ második legnagyobb hipermarket kereskedelmi lánca (a Wal-Mart után), azonban a kivonulások és leépítések következtében pozíciója jelentősen gyengülhet. A Reuters, nemzetközi hírügynökség információi szerint, a piaci problémák miatt kidolgozott hálózati átalakítás több száz franchise partnert és azok üzleteit érintheti, csak Lengyelországban több mint 200 franchise átvevő működtet Carrefour és Carrefour Express üzleteket. Az egyes országok piacairól való kivonulás nem csak a Carrefour piacvesztését jelenti, hanem a konkurenciák piacnyerését is, hiszen a hoppon maradó franchise partnerek újra választanak majd egy kereskedelmi láncot, aminek márkája alatt tovább tevékenykednek. A választás pedig minden bizonnyal a Carrefour legnagyobb versenytársainak – Auchan, Tesco, Wal-Mart, stb. – valamelyikére esik majd.

Fontos megjegyezni, hogy a költségek visszaszorításáért kidolgozott szerkezeti átalakulás nem csak leépítéseket és bezárásokat von maga után, hanem kisebb méretű Carrefour Express-ek nyitását is. Ezzel is erősödni látszik az a trend, miszerint újra az élelmiszerboltok kerülnek előtérbe a szupermarketekkel szemben.

(gum)