"Mára sikerült azt elérni, hogy a vendégeink 60%-a a mosó miatt jön a Lurdy Házba és nem fordítva. Ez persze a megfelelő személyzetnek is köszönhető, ami talán a legfontosabb tényező egy autómosó üzemeltetésénél - Pálffy Zsolt, Ez Wash franchise átvevő."
Péntek
2012.08.10.
Fontos a megfelelő személyzet, hiszen vállalkozói kötelességei elszólíthatják az üzlethelyiségből. Megfelelő csapattal azonban az üzlet ilyenkor is olajozottan működhet. Pálffy Zsolt, Ez Wash vezetővel beszélgettünk.
 

Vannak, akik az átlagosnál is nagyobb figyelmet fordítanak munkájuk igényességére, ami az élet minden területén arra ösztönzi őket, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki mindennapos feladataikból. A közgazdász végzettségű, és korábban épület-automatizálással foglalkozó Pálffy Zsoltot ez a „késztetése” vezette oda, hogy megnyissa saját Ez Wash autómosóját.

Hetente vittem mosatni az autómat, mindig ugyanabba a mosóba, mivel csak hosszas keresés után találtam olyan helyet, ahol kifogástalanul dolgoztak. Az akkor még más kézben lévő, Lurdy Házban található Ez Wash-t egyszer kipróbáltam és megtetszett az újszerű, környezetbarát technológia, amit alkalmaztak, ugyanis az alkalmazott tisztítószerek teljes egészében lebomlanak a környezetben, valamint egy mosás nem igényel csupán 5 liter vizet – amennyit egy fogmosás alatt használunk el. Elkezdett foglalkoztatni a dolog, mivel úgy éreztem, hogy szívesen nyitnék egy hasonló vállalkozást. 2009. március 8-án, nőnapon szerződést kötöttem egy mobil egység üzemeltetésére, majd pár hónap elteltével lehetőségem nyílt arra, hogy átvegyem a bevásárlóközpont mélygarázsában található szalont. Így indult el az első saját vállalkozásom… Abból indultam ki, hogy ha találok pár száz embert, aki annyira igényes, és kényes az autója tisztaságára, mint én, akkor nyert ügyem van…

Átszervezés

Pálffy Zsolt szerint már a kezdeteknél érezhető volt, hogy az előző tulajdonos spórolt olyan dolgokon, amin nem lett volna szabad, ezért teljes körűen felújította a négy gépkocsi beállós mosót. Kicserélte a világítást LED fényekre, ami igaz, hogy drágább, de sokkal takarékosabb. Többek között ezek a fények világítják meg az Ez Wash feliratú információs táblákat. Emellett infra-panel fűtést tett a mosótérbe, melynek aljzata PU (poliuretán) bevonatot kapott, ami lényegesen egyszerűbben kezelhető, tisztítható. Emellett az irodát és a raktárt is átalakította a jobb helykihasználás érdekében.
Az én esetemben pont hátrány volt, hogy már egy működő mosót vettem át és nem a nulláról kellett felépítenem, mivel azelőtt máshogy működtették az üzletet. Azonban a változtatásoknak köszönhetően rövid idő alatt megnégyszereztük a forgalmat - az ügyfelek száma és a bevételek tekintetében is. Mára sikerült azt elérni, hogy a vendégeink 60%-a a mosó miatt jön a Lurdy Házba és nem fordítva. Ez persze a megfelelő személyzetnek is köszönhető, ami talán a legfontosabb tényező egy autómosó üzemeltetésénél.

Képzett munkaerő

A mosóban majdnem minden alkalmazott már a kezdetek óta ott dolgozik. Az elején 3 személy maradt az előző csapatból, amihez még kettő csatlakozott. Azóta 13-an vannak, és forgásos rendszerben dolgoznak, mivel a hét minden napján nyitva tart az üzlet. Látszik, hogy egy jól összeszokott csapat, mindenki tudja a dolgát, és meglepő módon nem találkozni a mosókban megszokott unalmas, kiégett tekintetekkel. Az én embereim a „munkásosztály arisztokratái.” – mondja Pálffy - Nálam alapkövetelmény az érettségi és legalább egy idegen nyelv, mivel nem mindegy, hogy kire bízza az ember az autóját. Nagyon fontos emellett a kölcsönös bizalom és ők számíthatnak rám minden téren, ami viszonzott, hiszen nem vagyok itt mindig az üzletben és ettől függetlenül olajozottan mennek a dolgok.

Pálffy Zsolt autómosója az Ez Wash hálózaton belül kiemelt szerepben van, mivel referenciamosóként működik, ezért itt zajlik minden újonnan csatlakozó franchise partner,- és az új alkalmazottak képzése is. Tehát gyakorlatilag az egész országból mindenki, aki csatlakozik a hálózathoz Pálffy Zsolt autómosójában kezdi. Ezek a tréningek általában egy-két hetesek, és az üzletnyitás előtt zajlanak le.
Nem is gondolná az ember, hogy mennyire fontos ebben a szakmában a tudás. Azt gondoljuk, hogy sokat kibír az autók fényezése, pedig nagyon kényes kérdés.

Túl a mosáson

Ahhoz, hogy a maximális potenciált ki lehessen hozni a mosóból természetesen nem elég, ha ülve várják a vendégeket. A mindennapos üzletvezetői teendőin kívül Pálffy Zsolt arra igyekszik ösztönözni a személyzetet, hogy értékesítői szemlélettel végezzék munkájukat – erre kaptak is külön értékesítői tréninget.
A legdrágább mosás nálunk a „prémium külső-belső”, aminek 6350 Ft az ára. A fiúknak minden nap el kell érniük, hogy legalább a mosások fele prémium legyen. Ha nem jön össze, akkor beállok én és megmutatom nekik, hogy igenis lehetséges.

Sok autós rendezvényen is lehet találkozni az Ez Wash csapatával, melyekre mobil sátorral érkeznek. Ezek általában tuning-autó kiállítások, és különböző találkozók, de több szervezetnek is az Ez Wash a hivatalos mosója. Ez nagyrészt Pálffy Zsoltnak köszönhető, mivel meg volt hozzá a megfelelő kapcsolatrendszere, hogy elinduljon a dolog.
Ezek az utak kiváló csapatépítő tréningek is egyben, hiszen több napra lemegyünk ezekre a rendezvényekre, ahol együtt mulatunk a munkanapok végén.

Az autómosókra is jellemző a szezonalitás. Értelemszerűen télen a legnagyobb a forgalom, a legrosszabb időszak pedig július második felétől szeptember közepéig tart, azonban ekkor vannak az autós rendezvények. Pálffy Zsolt-tól azt is megtudtuk, hogy tervezi újabb Ez Wash autószalon nyitását, amire lehet, hogy külföldön kerülne sor. Elsősorban Ausztriában lát lehetőséget, mivel tapasztalata szerint „szomszédaink” nem alkalmazzák még az Ez Wash környezetkímélő módszerét.

(pcs)


Papp Csaba
újságíró

népszerű a fórumban

Bemutatkozik a Zöld Planéta

Mivel a rendszerünkhöz különböző vezetői szinteken lehet csatlakozni, mindenki eldöntheti kinek mi a sok!Itt vannak alternatívák, amik a jelen gazdaságban már nincsenek és...

4 hozzászólás
utolsó 2013.08.24.
Bemutatkozik a Zöld Planéta

Nem attól lesz valaminek létjogosultsága, mert egyes emberek azt mondják róla, hogy életképes! Ettől több kell: Működést kell igazolni,mert az eredmények juttatnak valamit...

4 hozzászólás
utolsó 2013.08.24.
Bemutatkozik a Zöld Planéta

Válaszolok rendszergazdaként és programalkotókét! Ebben az el anyagiasodott világban egy bármilyen pozícióhoz csak szimplán pénzért is hozzá lehet jutni és kapcsolatokkal. A...

4 hozzászólás
utolsó 2013.08.24.
Bemutatkozik a Zöld Planéta

Hol vannak a hozzászólások, fórumozók? Ha ez perspektivikus, akkor mi ez a csend? Vagy túl sok az 5 millió+áfa? üdvözlettel Erdei Ferenc

4 hozzászólás
utolsó 2013.08.22.
Prémium autószerviz hálózat épül

Sajnos nincs és nem is lehet \"prémium autós\" definíció. A futóműnek, féknek, közlekedésbiztonsági alkatrészeknek még a régebbi gépjárműveknél is kivállóan kell működniük....

3 hozzászólás
utolsó 2013.06.25.
Ismét Paris Smile a Syma-ban

Tisztelt cím! Szeretnék tájékoztatást kérni az említett üzletilehetőségről! ombodieva@freemail.hu Köszönettel

1 hozzászólás
utolsó 2013.05.24.
Szépség és franchise

Tisztelt cím! Szeretnék részletes tájékoztatást az üzleti lehetőségről!ombodieva@freemail.hu  Köszönettel!

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.23.
Szépség és franchise

Érdeklődöm van-e lehetőség a részletes tájékoztatásra a következő elérhetőségeken: mariann05@freemail.hu +36-30-5830028

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.19.