A Fornetti 15 éves működése alatt 17 országot átívelő, több mint 7.000 értékesítési ponttal rendelkező látványpékség-hálózatot hozott létre.
Kedd
2012.07.17.
A legismertebb magyar franchise hálózat a tengerentúlon is erősít: megnyitotta harmadik üzletét is Montreálban.
 

Az első kanadai üzletet 2011. február elsején nyitották meg Torontóban, majd azt követte az év második felében az első montreáli egység. Azóta mindössze két új üzlet valósult meg a kanadai együttműködésben, a megfontolt terjeszkedés azonban a Fornetti stratégiájának részét képezi. Palásti József, a hálózat alapító-tulajdonosa egy korábbi interjúban a következőt mondta az [origo]-nak: "A kanadai piacra lépést inkubátorprojektnek tekintjük, lassú, óvatos fejlődést tervezünk, ami megalapozhatja a későbbre, középtávon tervezett amerikai terjeszkedést".

A Fornetti 15 éves működése alatt 17 országot átívelő, több mint 7.000 értékesítési ponttal rendelkező látványpékség-hálózatot hozott létre. Jelenleg a hálózat kiterjedésének legnyugatibb országa Kanada, legkeletibb pedig Azerbajdzsán. A vállalat középtávú terveiben elsősorban az amerikai és az orosz piacon való megjelenést tűzte ki célul.

A Fornettiről

Palásti József pékmester 1997 márciusában hozta létre családi vállalkozását, a Fornetti Kft.-t, amely egy átalakított kecskeméti házban, kisipari jelleggel kezdte meg a fagyasztott péksütemények gyártását. Eleinte elsősorban sajtos és tepertős pogácsákat készítettek az üzemben, a termékeket pedig nem darabonként, hanem tömeg alapján vásárolhatták meg a fogyasztók.
Később a cég elkezdte kialakítani a látványpékségekből álló franchise-hálózatát, amelyekben mobil sütőegységekkel készültek a fagyasztott süteményekből a kész pékáruk. 1999-ben a Fornetti külföldi terjeszkedésbe kezdett, először Szlovákiában, Lengyelországban és Horvátországban jelent meg a hálózat, később Romániában és Cshországban lépett piacra a társaság, ennek eredményeként 2000 végén Közép-Európában 2700 egységben sütöttek Fornetti-termékeket majd 2003-ban megnyitott az első Európán kívüli üzlet, Kuvaitban. Ma már világszerte több mint 7000 üzletben lehet Fornetti péksüteményeket vásárolni. A Fornetti Fagyasztott Pékáru-termelő és Kereskedelmi Kft. 2010-es árbevétele 9,2 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 387,5 millió forint.

(pcs)


Papp Csaba
újságíró