2018.03.09.

2018 top franchise hálózatai

A FranchiseDirect idén is elkészítette a világ 100 legerősebb franchise hálózatának rangsorát. Az első 3 változatlan: McDonald’s, KFC, Burger King.

A FranchiseDirect 2009 óta teszi közzé a száz legsikeresebb nemzetközi franchise hálózat listáját. A vállalat több mint 5.000 franchise hálózatot monitoroz világszerte, a felmérés alapját pedig az adott hálózathoz tartozó egységek száma, az éves forgalom, a stabilitás és növekedés, a franchise átadóként eltöltött évek száma, a támogatói rendszer minősége, valamint a környezettudatosság mértékének vizsgálata szolgáltatja. A tavalyi évhez képest nem változott a top három sorrendje: a dobogó felső fokán a McDonald’s áll, második helyezett a KFC, a bronzérmes pedig a Burger King lett.

Top 10 nemzetközi franchise Fotó FranchiseDirect

Ágazati bontásban az idei lista első helyén a gasztronómiai szektor áll, ez adja a legtöbb és legnagyobb vállalatot (40 márka), ezt követik az autóiparhoz kapcsolódó szolgáltatások (12 márka), majd a tisztító szolgáltatások (7 márka).

Az amerikai bázisú franchise hálózatok minden évben előkelő helyet foglalnak el a listán, s nincs ez másként idén sem. A rangsor százas mezőnyében 80 százalékban amerikai márkát találni, ha pedig csak a top tízes listát vizsgáljuk, akkor látható, hogy tíz vállalatból kilenc az Egyesült Államokban székel. Az első tíz helyezett közül hat gasztronómiai franchise, melyből három dobogós helyezést ért el. A Yum! Brands márkái közül a KFC és a Pizza Hut az elmúlt években rendre jól szerepeltek, idén pedig még tovább erősödött a vállalat pozíciója, ugyanis a Pizza Hut a tavalyi évhez képest három helyet javított, s így idén a 4. legerősebb franchise lett.

Nyolcadik helyen a Dunkin’ Donuts áll, mely az idei rangsorolás egyik győztesének is tekinthető, ugyanis tavalyhoz képest kilenc hellyel javította pozícióját. Ez annak köszönhető, hogy az egyszerűsítés jegyében 10 százalékkal csökkentette menüjét, s újra pozícionálta a márkáját, melyet az új név is tükröz: Dunkin’. A legjobb tízbe bekerült még a Subway is, azonban hat helyezést rontott előző évi pozícióján, így idén csak a 10. helyet tudta bezsebelni.

A legjobb tíz közé a gasztronómiai hálózatokon kívül idén két hotellánc, a Marriott International (6.) és az Intercontinental (9.) fért be, valamint a RE/MAX ingatlanközvetítő (7.) és a 7-Eleven kiskereskedelmi áruházlánc. Utóbbi zsinórban másodjára érdemelte ki az 5. helyet. A top tíz globális franchise hálózat közül nyolc hazánkban is megtalálható.

A teljes százas rangsorban, az USA nagyvállalatai mellett helyet kapott még 5 kanadai (Weed Man, Pita Pit, Tim Hortons, H&R Block, Yogen Fruz), 5 spanyol (Dia, Naturhouse, Lizarran, No+Vello, 100 Montaditos), 4 francia (Carrefour, Europcar, Groupe Casino, Auchan), 2 dél-koreai (Paris Baguette, Eye Level Learning Center), valamint 1-1 német (Engel & Völkers), angol (InterContinental Hotels), japán (Kumon) és svéd (Husse) franchise márka is.

A teljes Top100 Global Franchises rangsor megtekinthető itt.

2018 top franchise hálózatai

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank