Menekülnek Görögországból a hálózatok

Gyengébb európai szereplését Argentínában kompenzálja a Carrefour, ahol eladásai 21%-al nőttek 2011-ben.
Péntek
2012.06.22.
Az Aldi után a francia Carrefour is kivonul a Peloponnészoszi-félszigetről és Argentínában bővíti hálózatát.
 

A görögországi gazdasági helyzet érezteti hatását az ország FMCG szektorára. 2010-ben a 17 európai országban is jelen lévő német Aldi kivonult a görög piacról. Görögország volt az első és eddig egyetlen olyan ország, ahonnan kivonult az üzletlánc. A franciák követik a németek nyomdokait: a Carrefour kiskereskedelmi áruház is távozik Görögországból. A Marinopoulos társasággal közös vállalkozásukban birtokolt 50 százalékos részesedését eladja a görög vállalatnak a Carrefour.

Ez a lépés azonban nem eredményezi azt, hogy a Carrefour nem lesz megtalálható az országban, hiszen a Marinopoulos cégcsoport továbbra is a francia márka exkluzív franchise jogának birtokosa marad – akárcsak Cipruson, Bulgáriában, vagy Albániában. Az új tulajdonosi struktúra következtében kevesebb befolyása lesz a franciáknak, mivel a Marinopoulos csoport lesz felelős az élelmiszer hálózat további fejlesztéséért.

Az eladásból befolyó 220 millió dolláros bevélt argentin fejlesztésekre csoportosítja át a francia vezetőség. Míg Görögországban 8%-al csökkentek a Carrefour eladásai 2011-ben, Argentínában 21%-al növekedtek. Nem meglepő tehát, hogy éppen Argentínában látnak perspektívát. 2011-ben a lánc nettó bevétele 14.3%-al, 371 millió euróra csökkent, melynek következtében februárban leváltották annak elnökét. A veszteségekkel küszködő argentin EKI áruházlánc felvásárlásával 129 új üzlet nyitását tervezik a franciák.

(a.c.)


Papp Csaba
újságíró