A világ legnagyobb kávézólánca, a Starbucks 55 országban 17.000 egységgel bír. A vállalat Magyarországon 2010 óta van jelen.
Szombat
2018.01.20.
A Starbucks csökkenő bevételei is arra utalnak, hogy egyre nagyobb a verseny a minőségi kávézók piacán.
 

Az elmúlt években a a minőségi kávézók piacán egyre több a nemzetközi szereplő, akik bíznak termékeikben és arculatukban, és egy szeletet kívánnak maguknak a hatalmas iparágból. A világ legismertebb kávézólánca, a Starbucks tavaly évvégén publikálta legutóbbi negyedéves eredményeit, amelyen – például a kétszázalékos bevételcsökkenés formájában – meg is látszik a szegmensben tapasztalható egyre fokozódó verseny. Emellett fogyasztók számára egyre több alternatívát kínáló kávézópiacon a döcögős működés is gyakorlatilag azonnali vásárlóvesztéssel jár.

A Starbucks által használt új technológiák, mint a mobilos rendelés és fizetés az elmúlt időszakban nehézségeket okozott az egyes egységekben. A nem tökéletesen működő metódusok lassították a kiszolgálást, melynek eredménye a vásárlók elégedetlensége és az eladások csökkenése lett. A kávézólánc be is jelentette, hogy a idei év egyik fő feladatának ezen problémák orvosolását, illetve a hatékonyság növelését tűzték ki.

A jelenleg 55 országban jelenlévő, összesen 17.000 egységgel bíró vállalat a csökkenő eladásokra válaszul a hatékonyság növelése mellett a hamarosan bevezetésre kerülő újításokban, innovatív megoldásokban bízik. A mobilos rendszer megújítása mellett nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a reggeli menükre, illetve színesíteni fogják kínálatukat innovatív ételekkel.

Ágazati szakértők szerint azonban a Starbucks-nak inkább az italkínálatára kellene koncentrálnia. Felmérések szerint a fogyasztók jelenleg nincsenek berendezkedve a szuper magas minőségű ételek gyakori fogyasztására, így ez a fejlesztésük akár el is bukhat. Jól mutatja a vásárlói hajlandóságot és árérzékenységet, hogy a McDonald’s által kínált olcsóbb kávék is vásárlókat vonnak el a kávézó óriástól.

Az Egyesült Államokban további tényezők nehezítik a Starbucks dolgát. Az amerikai elnök Donald Trump kritikus nyilatkozatai következtében a márka politikai felhangot kapott, baloldali cégnek bélyegezve azt. Az elnök szimpatizánsainak körében legutóbbi reklámkampányuk is kiverte a biztosítékot, melyben két kávézó, egymás kezét fogó női karaktert ábrázolnak. Trump támogatói egyre inkább elfordulnak a vállalattól.

A Starbucks most Európában próbálja erősíteni a jelenlétét, például (a tervezettnél valamivel később) megnyitja első egységét Olaszországban, és megkezdi invázióját az országban 200-300 kávézóval a tervben. Azonban az öreg kontinensen sem lesz egyszerű dolga, hiszen itt is komoly versennyel kell megbirkóznia. Legyen szó például a népszerű, az európai porondot uraló Costa Coffee márkáról vagy olyan még fiatal, de feltörekvő és gyorsan növekvő hálózatról, mint a Tucano Coffee, a Starbucks-nak komoly versenytársakkal kell megküzdenie a sikerért.


Kovács Márton
journalist

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.