Minőségi magánoktatás országszerte

Jelenleg nagyon összedolgozó, együttműködő franchise partnerekkel dolgozhatom együtt, akik remek ötletekkel további értéket adnak hozzá a programunkhoz.
Hétfő
2017.07.03.
Az egyre sikeresebb 2+2 Matematika Iskola magyarországi master franchise partnerével beszélgettünk a hálózat elmúlt évéről és a jövőről.
 

Legutóbb tavaly nyáron adtunk hírt a 2+2 Matematika Iskola hálózatról. Hogyan haladt a magyarországi hálózatfejlesztés az elmúlt közel egy évben?
Két új franchise partner csatlakozott hozzánk, ezáltal két további helyszínen nyílt 2+2 Iskola: Dunakeszin és Tatán. Most már összesen 3 iskolánk üzemel aktívan, szeptembertől pedig Budapesten is megjelenünk, melynek irányítását és szervezését én végzem. Emellett egyik franchise partnerünk, meglévő iskolája sikerességét és hatalmas népszerűségét látva, még egy iskolát tervez nyitni a következő tanévben.

Mi az, ami megkülönbözteti a 2+2 Matematika Iskolát a versenytársaktól? Mik a franchise koncepció előnyei?
A franchise programunk főként a matematika tanárokat kívánja megszólítani, akik elhivatottak a gyerekek irányába, szívügyük a tanítás, és saját karriert szeretnének építeni, viszont bizonytalanok egy vállalkozás elindításában, esetleg nem éreznek kellő agilitást, hogy egy vállalkozást irányítsanak, üzleti tervvel, marketinggel foglalkozzanak.
A koncepciónkkal elsősorban ezt a terhet vesszük le róluk: az indulásnál nem kell azon gondolkodniuk, hogy például üzleti tervet, marketingstratégiát írjanak, vagy reklámanyagokat tervezzenek, gyártassanak. Nem kell időt, energiát fordítani a különböző reklámcégekkel való tárgyalásokra. Mindezeket készen megkapják az új partnerek. Az új csatlakozó élvezheti annak előnyét is, mely a meglévő 2+2 iskolák sikeréből adódik: az idei tanévben közel 100 tanuló vett részt a magyarországi 2+2 programban, és további új gyerekek érkeznek a nyári táborainkba, iskola-előkészítőinkbe és felzárkóztató, illetve pótvizsga-felkészítőinkre.

Pontosan milyen lehetőségeik vannak a csatlakozni kívánó franchise érdeklődőknek, illetve milyen támogatást élvezhetnek a csatlakozás után?
A franchise partner kizárólagosságot kap az adott településre, tehát az adott városban csak ő üzemeltethet 2+2 iskolát, más erre már nem szerezhet jogot. Emellett több iskolát is nyithat az adott településen vagy további új városokban is. Akár egy egész régiót is lefedhet a saját 2+2 iskoláival. Ennek az az előnye, hogy ha az adott településen már sikeresen bevezette az iskolát, a környékbeli új helyszín(ek) már alacsonyabb költséggel indulhatnak. Könnyebb kiépíteni az új vevőkört annak, aki meglévő iskolája mellé további helyszíneket nyit. Most pont ez történik egyik franchise partnerünk esetében, akinek jóval kevesebb erőfeszítésébe kerül az új helyszín bevezetése.
A csatlakozás után egy franchise csomag és bevezető tréning várja az új partnert. A csomag tartalmazza a kész üzleti tervet, a franchise kézikönyvet, marketingstratégiát, hozzáférést a sok és változatos marketinganyagokhoz, és a többezer oldalas matematika feladatgyűjteményünkhöz és a további új projektekhez. A bevezető tréning során az új partner megkapja a vállalkozás elindításához, az iskola megnyitásához, bevezetéséhez és üzemeltetéséhez szükséges tudnivalókat.
Mindemellett az iskola üzemeltetése során is folyamatos támogatást nyújtunk. Havi megbeszéléseinkkel a magyar 2+2 partnerek tapasztalatai, meglátásai is nagyon jó támogatást adnak a mindennapi üzletvitelhez, az esetleges nehézségek megoldásához, új programok szervezéséhez, nyári táborok, iskolaelőkészítő programok indításához.

Több új projektet indítunk, melyből mind a gyerekek, mind pedig a franchise partnerek profitálnak. Az idén a lengyel anyacég megjelentette az első 2+2 matematika társasjátékot, melyet mi is tervezünk Magyarországra behozni. Mindenképp nyitunk az online tanulás, oktatás felé is, az ehhez szükséges háttérmunkát még nyáron elkezdjük. Továbbá a kicsiknek szóló, több füzetből álló matematika feladatgyűjtemények magyar nyelvű kiadását is tervezzük megvalósítani.

Hogy néz ki a szezonalitás a 2+2 Matematika Iskolák életében? Mikor érdemes elindítani egy helyszínt, illetve mennyi időt vesz igénybe az elindítás?
Érdemes a teljes tanévet kihasználni, tehát szeptemberi indítás a legideálisabb. Ehhez 2-5 hónap előkészítés szükséges, attól függően, hogy pl. helyszínt milyen gyorsan tud találni az új partner. Az ideális ütemterv így néz ki: április-május: franchise tárgyalások elindítása, május: franchise szerződés aláírása, bevezető tréningek, vállalkozás bejegyzése, június-augusztus: az iskola elindulásának előkészítése, bevezetése, szeptember: nyitás. Természetesen ennél rövidebb időn belül is lehet (volt rá példa); nagymértékben a partnertől függ, hogy ő mennyire tudja az eseményeket és a tennivalókat felgyorsítani.

Mekkora területen tevékenykedhetnek a csatlakozó partnerek illetve milyen lokációk lehetnek előnyösek egy franchise partner és iskolája számára?
Nincs korlát a területet illetően, de érdemes min. 25 000 fő lakosságú vagy ennél nagyobb városban gondolkodni. Ha valaki úgy látja, hogy ennél kisebb településen is van akkora igény, mely üzleti szempontból is sikeres lehet, akkor teljes mértékben támogatjuk. A kisebb települések esetében (10-25 ezer fő) érdemes a vonzáskörzetben is gondolkodni, hiszen a környékbeli községekben élők is megszólíthatók (nem csak az adott településen lehet reklámozni az iskolát), onnan is bevonzható kellő létszámú vevői réteg. Igény mindenhol van a különórákra, a minőségi magánoktatásra.

Mik a tervek a jövőre vonatkozóan? Várható a közeljövőben újabb fejlesztés vagy irodanyitás?
Több új projektet indítunk, melyből mind a gyerekek, mind pedig a franchise partnerek profitálnak. Az idén a lengyel anyacég megjelentette az első 2+2 matematika társasjátékot, melyet mi is tervezünk Magyarországra behozni. Mindenképp nyitunk az online tanulás, oktatás felé is, az ehhez szükséges háttérmunkát még nyáron elkezdjük. Továbbá a kicsiknek szóló, több füzetből álló matematika feladatgyűjtemények magyar nyelvű kiadását is tervezzük megvalósítani. Ezeken kívül további, új helyszínek megnyitásán dolgozunk, illetve új potenciális franchise partnerekkel is folynak a tárgyalások, akik komolyan gondolkodnak a csatlakozásban.


Kovács Márton
journalist