Az amerikai vállalat robotja óránként 400 hamburger előállítására képes. Az emberi tényező kizárásával a humán munkaerő mulasztásából és képzetlenségéből fakadó hibák is kizárhatók.
Péntek
2017.06.30.
A vendéglátásban az egyik legnagyobb költségfaktort a munkaerő jelenti. A robotikának köszönhetően a jövőben drasztikus csökkenés várható e téren.
 

Az amerikai Momentum Machines 2009-ben alapult San Francisco-ban. A gyorséttermi ételekért rajongó mérnökökből álló csapat megalkotta azt a gépet, amely teljesen automatizáltan képes hamburgereket készíteni. A robot friss alapanyagokból, a vásárlók igényeinek megfelelően többféle hamburgert képes elkészíteni. Megpirítja a zsömlét, grillezi a húsokat, felvágja a zöldségeket, paradicsomot, uborkát, hagymát. Fűszerez és ízesít, hozzáadja a szószokat és végül összeállítja a burgert. A geek.com portál információi szerint ez az összetett gépezet mindössze 30 000 dollár körüli invesztíciót igényel. Bár a dolgozói bérek a vendéglátás, felszolgálás területén nem kiemelkedően magasak, a gasztro robot befektetés hamar megtérülhet. Az Xconomy technológiai blog állítása szerint egy átlagos gyorsétterem éves szinten 90 000 dollárnak megfelelő összeget tud majd megtakarítani a robotizációnak köszönhetően. A Momentum Machines törekvéseiben a befektetők is bíznak, hiszen a vállalat a közelmúltban 18 millió dolláros tőkére tett szert.

A gépesítés nem számít újdonságnak a vendéglátóiparban: ismert franchise hálózatok, mint például a McDonald’s, a Burger King vagy a Vapiano is folyamatosan az ellőállítási, rendelési, fizetési és felszolgálási rendszerek optimalizációján dolgozik. A rendeléseket egyre több esetben kártyás rendszereken, terminálokon és applikációkon keresztül is le lehet adni, aminek köszönhetően a rendelési procedúra könnyeddé és szinte észrevétlenné válik. Ezen fejlesztések természetesen nem minden esetben nyerik el a fogyasztók tetszését, hiszen a személyes kontaktus hiánya elidegenítheti a vásárlókat. Miközben a legújabb fejlesztésű robotok képesek lesznek gyorséttermi ételeket készíteni, legyen szó hamburgerekről, pizzákról, tésztákról, illetve a többi alapvető gyorséttermi ételről, úgy tűnik, a személyes kapcsolat elengedhetetlen marad a vendéglátásban.

A Momentum Machines ennek ellenére tovább halad az általa kijelölt úton és hamarosan megnyitja bemutató éttermét, a világ első olyan vendéglátó egységét, ahol az ételeket kizárólag robotok készítik majd. A leendő munkavállalóknak a klasszikus vendéglátói ismeretek mellett érteniük kell majd a szoftverek világához, illetve a piackutatás és a termékfejlesztés területeken kell rendelkezniük megfelelő tudással. A robotok segítségének köszönhetően a cég állítása szerint mindenki számára megfizethető, mégis magas minőségű burgereket kínálnak majd.


Kovács Márton
journalist

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.