Újra pozícionál a német lakberendezési lánc

Az 1999-ben alapított Butlers vállalat ezer embert foglalkoztat, és több mint száz lakberendezési boltot üzemeltet Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Svájcban. További mintegy 40 üzlet a kölni cégtől függetlenül, franchise rendszerben működik, melyek közül öt található Magyarországon.
Csütörtök
2017.02.02.
Csődvédelmet kért a Butlers franchise németországi tulajdonosa. A magyarországi hálózat változatlanul működik tovább.
 

Fizetésképtelenséget jelentett és csődvédelmet kért a Butlers német lakberendezési lánc. A társaság hétfői közleménye szerint az üzletek továbbra is nyitva tartanak, a dolgozók egyelőre megkapják a fizetésüket. Az eljárás célja a kölni központú vállalkozás tartós megújítása, versenyképességének erősítése és piaci átpozícionálása. A magyarországi üzletek és a webshop is változatlanul működik tovább.

A Butlers márka kizárólagos magyarországi partnere, a Vidámnyik Kft. az MTI megkeresésére elmondta: a két cég gazdaságilag egymástól teljesen független, tulajdonosai semmilyen átfedésben sincsenek. Ebből következően a német franchise tulajdonos céget érintő csődvédelmi eljárás közvetlenül nem érinti a magyar vállalatot, melynek pénzügyi helyzete stabil. A Vidámnyik Kft. nem tervezi egyetlen magyarországi üzlet bezárását sem, és a webshop is változatlanul működik tovább. „A német cég élve a csődvédelemmel továbbra is üzemel, cél a vállalat újra pozícionálása, a piacképesség és a versenyképesség biztosítása érdekében. Ennek keretében a magyar céget is folyamatosan kiszolgálja termékekkel” – kommentálta a hírt a kft.

A Handelsblatt című német üzleti lap szerint a Butlers elsősorban azért került bajba, mert túl gyorsan bővítette üzlethálózatát, és miközben a fogyasztók egyre több lakberendezési cikket vásárolnak az interneten, online áruházának forgalma stagnált. Ráadásul a vállaltot megterhelte az euró gyengülése is, ugyanis sok árut Ázsiából importál. Így csökkenő bevétel mellett egyre emelkedtek költségei. A társaság már 2015-ben válságba került, 102,5 millió euró bevétel mellett csaknem 12,4 millió euró veszteséget szenvedett el, tavaly 10 millió euróval csökkent a bevétele.


népszerű a fórumban