A tavalyelőtti veszteség a Tesco évszázados történetének addigi legrosszabb éves eredménye volt, és a modern brit gazdaságtörténetben is az egyik legnagyobb éves vállalati veszteségnek számított.
Péntek
2016.04.15.
Az előző évi rekordveszteség után, tavaly ismét nyereséges volt a Tesco. A csoportszintű forgalom 1,6 százalékkal nőtt.
 

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) szerdán közzétett előzetes beszámoló szerint a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a kötelezően elszámolandó tételekkel együtt, 162 millió font (63 milliárd forint) adózás előtti csoportszintű nyereséget ért el a februárban zárult pénzügyi évben az egy évvel korábbi 6,33 milliárd fontos veszteség után.

A Tesco 2014 szeptemberében munkába állt vezérigazgatója, Dave Lewis a szerdai beszámolóban jelentős előre lepésnek nevezte a visszatérést a nyereséges gazdálkodáshoz. Közölte, hogy a cég visszanyerte versenyképességét a brit piacon, ahol a pénzügyi év negyedik negyedében – három év óta először – nőttek eladásai. A csoportszintű teljes forgalom, a külföldi érdekeltségekkel együtt számolva, 1,6 százalékkal nőtt.

A szerdai beszámoló szerint a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák Tesco-érdekeltségek vállalatvezetési szerkezetének átalakítása lezárult, és ennek eredményeként e piacokat a korábbi négy különálló vállalatirányítási egység helyett egy regionális csoport felügyeli. A vállalat közölte, hogy ebben a térségben olyan működési modell kialakítása van folyamatban, amely jelentős beszerzési és működési költségmegtakarításokat tesz lehetővé, és elősegíti a fogyasztói termékkínálat további javítását.

A Tesco közölte azt is, hogy a vállalat teljes adósságállománya a tavalyi pénzügyi évben 6,2 milliárd fonttal, 15,5 milliárd fontra csökkent. Az adósságcsökkentés legnagyobb egyedi tétele a dél-koreai üzletág eladásából származó 4,1 milliárd fontos bevétel volt.

A Tesco, amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 310 ezer alkalmazottal, rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és ezzel összefüggő bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított üzleti időszakot élt át az elmúlt másfél évben.

Dave Lewis vezérigazgató már belépése napján teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég a tavalyi naptári évben 53 veszteséges nagy-britanniai üzletet zárt be, törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és e fordulat jegyében adta el dél-koreai üzlethálózatát is. A Tesco azonban már a dél-koreai hálózat eladása után bejelentette, hogy ezzel lezárult nemzetközi érdekeltség-portfóliójának felülvizsgálata.