2016.03.31.

Továbbra is a gyorséttermek és a szállodák szele fúj

Ez a két ágazat együtt kilencet ad a világ 10 legsikeresebb franchise hálózata közül. Lassan, de csökken az USA dominanciája.

A franchise fogalmát a legtöbben talán valamelyik gyorséttermi koncepcióval társítják, ami nem is csoda, hiszen nincs még egy olyan szegmens a franchise világában, ami – mind forgalmában, mind pedig az egységek/értékesítési pontok számosságában – versenyezni tudna a gyorséttermi ágazattal. Az olyan világhírű fast-food márkák, mint a KFC, a McDonald’s, a Burger King vagy a Subway többtízezer egységgel vannak jelen a világ minden pontján, Amerikától Japánig. Éppen kiterjedtségüknek köszönhetően váltak ezek a hálózatok a franchise globális nagyköveteivé, és járultak hozzá leginkább ennek a nemzetközi piacokon is hatékony modellnek a népszerűsítéséhez. Kétségtelenül ezt támasztja alá a legújabb, a világ legsikeresebb és legglobálisabb franchise hálózatait rangsoroló Top 100 Global Franchises lista.

Top Global Franchises

A FranchiseDirect.com honlapján a közelmúltban közzétett Top 100 Global Franchises 2016 rangsor első 5 pozícióját, az idei évben ismert gyorséttermi láncok foglalják el. Hat év után tért vissza a trónra a McDonald’s (1.), maga mögé utasítva a tavalyi győztes Subway (2.), valamint a KFC (3.), Burger King (4.) és Pizza Hut (5.) gyorséttermi óriásokat is. Összességében 32 fast-food márka végzett a legjobb 100 között, ezzel messze ez a legképviseltebb ágazat a tisztító- és takarító franchise koncepciók (11 márka) és az autóipar (8 márka) előtt.

Találunk viszont 4 szállodaláncot is a 10 legsikeresebb hálózat között, a Wyndham Hotels (7.), az Intercontinental (8.), a Hilton (9.) és a Marriott (10.) lettek ágazatuk kiválóságai. A 7-Eleven (6.) kiskereskedelmi áruházlánc kakukktojásként a hatodik. Érdekesség, bár nem meglepetés, hogy a brit Intercontinental Hotel Group az egyetlen márka a legjobb 10 között, amely nem a franchise őshazájaként számon tartott Egyesült Államokból származik; de a top 20-ban is mindössze 4 nem-amerikai koncepciót találni.

Igaz az Egyesült Államok dominanciája összességében is, a 100 legsikeresebb franchise márka közül 74 amerikai. Érdekesség azonban, hogy vannak az amerikainál gyorsabban fejlődő franchise piaccal rendelkező országok is, és míg 2013-ban mindössze 18 USA-n kívüli hálózat fért fel a százas listára, addig ez a szám idén már 26. Ezeket a márkákat legnagyobb számban Kanada (7 márka), Franciaország (6 márka), Spanyolország (5), Ausztrália (3), Németország (2), valamint Nagy-Britannia, Japán és Svédország (1-1) adják.

A FranchiseDirect.com több mint 5000 franchise rendszert követ nyomon világszerte. Egy hálózat sikerességét olyan tényezők együttese határozza meg, mint az értékesítési pontok száma, a forgalom nagysága, a hálózat stabilitása és növekedése, a nemzetközi expanzió mértéke, a franchise átadóként eltöltött évek száma, a partnereknek nyújtott támogatás mértéke, valamint a környezettudatosság. A 'Top100 Global Franchises' lista 2009 óta jelenik meg minden évben.

Továbbra is a gyorséttermek és a szállodák szele fúj

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank