2016.02.18.

Ismét az Apple a legértékesebb

A Disney a legerőteljesebb, az Apple pedig a legértékesebb márka a világon a Brand Finance idei Global 500 ranglistája szerint.

A brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat minden évben Global 500 riportjában rangsorolja a világ legjobb márkáit annak érdekében, hogy megállapítsa melyek közülük a legerőteljesebbek és melyek a legértékesebbek. A rangsor összeállításánál olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint az ismertség, márkahűség, promóció, marketing befektetés, az alkalmazottak elégedettsége és a vállalati reputáció, megítélés. Az idei évben a világ legértékesebb márkája – immáron zsinórban második alkalommal – az Apple lett; a tech-óriás márkaértéke 14 százalékkal nőtt a tavalyi évben képest, köszönhetően az iPhone 6 és az iPhone 6s sikerének. A 145,9 milliárd dolláros márkaértékű Apple mögött a Google a második 94,2 milliárd dollárral, amely 22,8 százalékos márkaérték növekedést ért el az előző évhez képest.

10 legértékesebb márka Fotó 10 Legértékesebb márka, Brand Finance Global 500

A Top10 legértékesebb márka két legnagyobb nyertese a Google (amelyet 2012 óta tartott a 3. helyen a Samsung), valamint – a tavalyhoz képest 4 helyet előre ugró, ezzel pedig már a Microsoftot is maga mögé utasító – Amazon.

Tavaly a "Star Wars - Az ébredő Erő" film sikerének köszönhetően a Disney szerezte meg a világ "legerőteljesebb márkája" címet. A hollywoodi vállalat a lehetséges 100 pontból 92-őt ért el a szubjektív "Brand Strength Index (BSI)" értékelésben. A Disney 31,6 milliárd dollárral összességében 24. a 2016-os márkaérték-ranglistán.

A Global 500 riport betekintést ad abba is, hogy mely márkák voltak 2015 legnagyobb nyertesei és vesztesei:

  • az Apple két egymást követő évben is az élen tudott végezni;
  • a Google ért oda idén a második helyre, a dobogó alsó fokára taszítva ezzel a Samsungot;
  • az Amazon 4 helyet előre lépve tudta elfoglalni a 4. helyet, megelőzve ezzel az 5. Microsoftot;
  • a hatodik helyen álló Verizon 59,8 milliárd dollárral a világ legértékesebb távközlési márkája. Ágazatából még az AT&T szerepel az első 10 között 58,8 milliárd dollárral a hetedik, valamint a China Mobile 47,7 milliárd dollárral a kilencedik helyen;
  • nemmeglepő módon a Volkswagen márkaértéke 12 milliárd dollárral csökkent a tavalyi dízelbotrány következtében. Így az idei lista egyik legnagyobb vesztese a német márka, a 18. helyről az 57. helyre-re esett vissza;
  • a 10 leggyorsabban fejlődő márka közül 4 kínai;
  • a Deutsche Telekom 33,2 milliárd dolláros márkaértékkel a távközlési cégek világranglistáján a negyedik legnagyobb, az európai távközlési ranglistán pedig a legnagyobb a 27,8 milliárd dolláros Vodafone és a 19,1 milliárd dolláros Orange előtt.


A teljes Global 500 riport megtekinthető kattintás után

Ismét az Apple a legértékesebb

Jelenleg nincsen hozzászólás ebben a témában. Legyen Ön az első!

Fórum 63 téma, 109 hozzászólás

olvasna többet?

newsletter Franchising.hu

If you see this, leave this form field blank